Sfîntul Ioan Gură de Aur
Fericitul şi dumnezeiescul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscop al Constantinopolului, s-a născut în Antiohia. A fost patriarh al Constantinopolului pe vremea împăratului Arcadie (395-408) şi a împărătesei Eudoxia. Pentru învățăturile sale bogate, frumoase și atrăgătoare la auz, pline de duh și de înțelepciune dumnezeiască, a fost numit pe bună dreptate ,,Gură de Aur”.
Cu prilejul sărbătorii de azi, a Sfîntului Ioan Gură de Aur, vreau să împart o bucurie duhovnicească pentru faptul că am văzut și pot să adeveresc mărimea slavei lui Dumnezeu, arătată prin Sfîntul Ioan Hrisostom.
La Mănăstirea Vatoped se păstrează cu mare cinste capul Sfântului Ioan Zlatoust. Conform unei tradiţii, Împăratul Ioan al VI-lea Cantacuzino (1347-1355), care a avut o dragoste deosebită faţă de Marea Mănăstire Vatoped, de pe Muntele Atos, aşa cum reiese din mai multe mărturii, a dăruit Mănăstirii o parte din Brâul Maicii Domnului, capul Sfântului Ioan Gură de Aur și capul Sfântului Grigorie Teologul.
Un lucru minunat şi vrednic de luat în seamă legat de capul Sfântului Hrisostom, ce poate fi pipăit de oricine la modul personal, este nestricăciunea urechii drepte. Această ureche neatinsă de stricăciune, care apare la vedere are legătură cu o întâmplare menţionată pe larg în viaţa sfântului. Se spune acolo că ucenicul sfântului, arhiepiscopul Constantinopolului de mai târziu, Sfântul Proclu, l-a văzut cu ochii lui pe Apostolul Pavel aplecat asupra urechii sfântului, pentru a-l îndruma în tâlcuirea epistolelor lui. Astfel urechea deasemenea a rămas neputrezită spre mărturie ca a fost adevărată tîlcuirea sfîntului.
Cu ajutorul Maicii Domnului m-am închinat anul acesta, 2016, la această mare Sfințenie!
Sfinte Ioan Gură de Aur, roagă-te lui Dumnezeu pentru mine păcătosul și nevrednicul !