Să avem entuziasm pentru a duce Crucea lui Hristos!
Iată unde se află Viața, liniștea, bucuria, pacea, biruința! Acestea nu se găsesc în vîrfuri de munți cuceriți, în extreme materiale sau în oameni puternici, în bani mulți sau în funcții mari. Nu le afli nici în case luxoase dar nici în sărăcie. Ba mai mult, nu găsești pace, bucurie și împlinire sufletească nici în muncă, hărnicie, succes sau biruință! Pe toate acestea, le găsim doar într-un singur loc: în Crucea lui Iisus! Doar hărnicia Crucii ne aduce bucuria unui bun rezultat! ,,Pe cel care se bucură în Domnul, niciun necaz nu-l va scoate din bucuria lui.” (Sfântul Ioan Gură de Aur)
Priviți cât de bogată este Crucea lui Hristos! Minunați-vă de câtă bogăție cuprinde! Însetați de izvorul Ei! Îndrăgostiți-vă de Crucea Domnului: în fiecare zi. Am observat o calitate importantă care lipsește multora, pentru o mai bună lucrare de mîntuire: entuziasmul! Un entuziasm creștin, lăuntric, care pornește multe alte motoare ale sufletului. Nu avem entuziasm și nu rămînem impresionați de minunea și chenoza lui Hristos! ,,Răbdarea, perseverența și entuziasmul alcătuiesc o combinație imbatabilă pentru succes.” (Napoleon Hill)
,,Bucuria trebuie să existe, chiar şi în întristări”, spune Sfântul Maxim Mărturisitorul, iar Anton Pavlovici Cehov confirmă că ,,bucuria este starea de spirit normală a omului. Cu cât dezvoltarea intelectuală şi morală a omului este mai ridicată, cu atât omul este mai liber şi viaţa îi dă mai multă satisfacţie.”
,,Dacă ştii să te bucuri de viaţă, nu-ţi este greu să păstrezi sentimentul de uimire” zicea un scriitor. Viața creștină e mult mai promițătoare ca o viață pozitivă. Un echilibru al minții, bazat pe optimism, te ajută să treci peste unele încercări ale vieții, dar un echilibru al minții ,,făcînd din viață rugăciune” după cuvintele mitropolitului Antonie de Suroj, îți aduce iertare de păcate, te trece nu doar peste o parte, dar peste toate intemperiile vieții și îți aduce o permanentă descoperire a Bucuriei, deoarece te umple de prezența Duhului Sfânt.
Cu părere de rău, pe noi nu ne inspiră Sfinții, Mucenicii, Misionarii, Mamele. Nu dorim să ajungem ca ei. Poate că vedem doar partea materială, care e legată de durere și nu vedem partea morală, care e legată de Dumnezeu, de Înviere și Biruință. Trebuie să ne creștem un entuziasm decent, în drumul nostru spre Ierusalim, ancorați în dragostea lui Dumnezeu, sprijiniți de Crucea Jertfei!
E necesar să privim mai des Crucea lui Hristos. Eu aș pune aceste două icoane una lîngă alta, la sens propriu și figurat: Răstignirea și Învierea lui Hristos. Așa încât, când te vei răstigni, să știi că te așteaptă învierea, iar când vei dori să înviezi, să fii viu, sî înțelegi că trebuie să treci prin răstignire!
Să punem entuziasm în lucrarea noastră, să nu fugim de fapte bune, de smerenie, de jertfă, să avem un entuziasm sufletesc, în certitudinea că: ,,Dumnezeu răsplătește nu doar faptele, dar în mod deosebit, scopul și intenția!” (Sf. Marcu Ascetul) Entuziasmul nu aduce cârtire, răutate, ură, el curge din iubire, este o insipirație, și când nu ne ajunge entuziasm în purtarea Crucii să spunem cu credință ,,Doamne ajută-mă să port Crucea cu bucurie!”
Dragi prieteni, iubiți viața creștinească! Iubiți Crucea lui Hristos, Care înseamnă dor de Dumnezeu și fuga de păcat în fiecare zi! Doar în Crucea lui Hristos ne putem câștiga viața noastră și în același timp, fără Ea, ne-o pierdem pentru totdeauna! Crucea este Biruință!
preot Nicolai Boian