Să alegem cântecele după mesajul lor
Să alegem cântecele are le ascultăm după mesajul care ni-l transmit. Sunt cântece în fața cărora trebuie sa zici ,,acesta nu e pentru mine. Poate e frumos, ritmul plăcut, e tare, dar nu e pentru mine!”
Am auzit în cântecele contemporane, mesaje care te îndeamnă să bei pastile, să nu iubești, să te răzbuni, să-ți pierzi bunul simț, să-ți pierzi rușinea. Cântece care încurajează ,,păcatul adamic”, adică al neascultării de Dumnezeu.
Sunt sigur că există mesaje mai obscene și mai amorale, dar am vorbit doar despre cântecele care se învârt la radio-urilor cotidiene. Ascultându-le zi de zi, mesajul auzit, începe a părea plăcut urechilor și se pleacă spre inimă. Ba mai mult, nemaiscultând alt mesaj, cu alt caracter, te formezi ca personalitate, doar după 3 Sud Est, Carla-s Dream sau Rihana. Când nu lucrează binele asupra ta, numaidecât, direct și indirect, asupra ta lucrează răul!
O, câtă nevoie au tinerii de astăzi de înțelepciune și de discernământ. Acestea sunt în carență deoarece lipsește sfințenia, evlavia, curățenia și ascultarea! Cele bune sunt legate între ele și cele rele așijderea. ,,Tovărășiile rele strică obiceiurile bune”. (Înțeleptul Solomon) Ceea ce te marchează zi de zi, ceea ce alegi zi de zi, te formează ca persoană, ca personalitate și îți croiește un viitor.
Tinerii de astăzi, dar nu numai ei, au ajuns așa stări, încât să nu poată suporta liniștea! Dacă învață – trebuie sa cânte ceva, dacă merge în mașină trebuie să se audă o muzică, dacă călătorește – trebuie să fie însoțit de muzică. Sf. Paisie Aghioritul observă: „Astăzi toți s-au învățat să trăiască în zgomot. Vezi, mulți copii vor muzică rock în timp ce citesc. Adică pe ei îi odihnește mai mult să citească cu muzică, decât în liniște. Se odihnesc în neliniște, fiindcă există neliniște înlăuntrul lor. Peste tot este zgomot”.
Am văzut o reclamă pe un panou publicitar la noi în oraș: ,,Muzica este oxigenul meu!” E frumoasă metafora, dar ea nu poate fi adevărată! Orice dependență crează un fanatic și un zombie. Dependență de rău dar și de bine. Dependența de cotidian, de credință, religie! Creștinii nu sunt dependenți, pierzându-și voia proprie, dar sunt legați prin dragoste; o dragoste unică și profundă de Dumnezeu: fără El, fără Dumnezeu, nimic nu are sens și nu pot trăi!
Orice tip de muzică nu ai asculta, ea, cu timpul, începe a te devora. Doar muzica duhovnicească poate avea un efect terapeutic și asta atunci, când reușește să facă omul: să se roage lui Dumnezeu!
Alegeți muzica care vă duce cu gândul la Dumnezeu!
preot Nicolai Boian