Oamenii au diferite puteri de a răspunde răului
Unii oameni răspund la rău cu rău. Alții cu bine. Alții rabdă.
Unii oameni privesc răul ce li se întâmplă ca o provocare de a-și arăta devotamentul față de legea dumnezeiască: legea iubirii. Sunt și oameni care văd ispita răutății care vin asupra lor ca pe o ocazie de a-și vedea starea lor proprie sufletească. Atunci când ai în față o ispită sau o provocare, fiecare vede care este puterea credinței, a răbdării și a înțelepciunii pe care o are. Dacă ai răspuns cu rău la rău, dacă iubești răzbunarea, dacă nu poți ierta sau uita răul făcut ție, înseamnă că credința ta este slabă, răbdare nu ai și sufletul îți este slab în fața diavolului voitor de moarte.
Alți oameni rămân indiferenți față de răul care vine asupra lor. Ei sunt reci în fața răului, și astfel, nu îi dau nici o importanță, iar prin asta nici o putere. Aceste persoane sunt indiferente față de răul care se întâmplă și nu față de oameni. Nu rămânem indiferenți față de oamenii care săvârșesc răutăți; ar însemna că nu iubim. Să ne rugăm. Rugăciunea este expresia dragostei.
Sunt oameni mereu veseli. Mereu blânzi, iertători, binevoitori. Credeți că nu au ispite, motive sau întâmplări tulburătoare? Tot omul e supus ispitei și răul atacă pe fiecare în parte. Dar acești oameni pașnici, nu văd omul rău, dar pe diavol ca fiind cel rău, care poate lucra printr-un om slab în credință. Nu vom lupta deci cu omul dar cu diavolul. Așadar cum vom lupta împotriva vicleanului diavolul: doar cu smerenie, dragoste, rugăciune, iertare, bunătate.
Putem ierta orice. Dar sunt unii care nu pot ierta nici faptul că li s-a tăiat calea la semafor. Poți ierta cele mai grele: întristarea, nedreptatea, trădarea, viclenia. Poți ierta dușmanii. Și la fel, poate fi: să nu poți ierta nici pe cel care îl iubești: pe soț, soție, copiii, binefăcători.
Este important să luăm aminte: nu trebuie să dăm importanță răului: implicit în favoarea binelui! Atunci când cineva dăruiește un cadou iar celălalt nu îl primește, al cui rămîne darul? Al celui care a fost menit? Nu! Al celui care l-a adus. Cuvântul rău aparține celui care l-a rostit.
Fii predispus să fii bun. Iartă pur și simplu pentru că viața este frumoasă dar și trecătoare; scurtă și nu se repetă. Cere iertare pentru a te elibera de orice povară. Să nu iei niciodată răul din ziua de astăzi în ziua de mâine. Răul crește în noi, dacă îl iubim. Să fim indiferenți față de rău. Să ne fie un străin. Să nu-l găzduim în suflet și în inimă pentru că el otrăvește toată viața noastră.
Preot Nicolai Boian