Nu (vă) consumaţi (cu) ştiri
-
Ei îngreuază gîndirea, ne fac pasivi, înăbuşă creaţia
,,Nu citiţi ziare sovietice pănă la prînz!” («Не читайте до обеда советских газет») ne spune o renumita citată din filmul ,,Inimă de cîine”, bătrînă de aproximativ 100 ani.
Sau cel puţin, să nu ne pierdem din cele ce se întîmplă în jur. Altfel nouă nu ne rămîne timp nici pentru lucru, nici pentru discuţii, nici pentru creaţie.
,,Nu folosiţi ştirile” anunţă The Guardian. Şi iată de ce :
-
Noutăţile sunt dăunătoare pentru sănătate
Citirea ştirilor lor aduce frică şi agresie, încurcă la realizarea potenţialului creativ şi te faci să pierzi capabilitatea să gîndeşti adînc şi ager. Noutăţile sunt ca zahărul pentru organism. Se asimilează foarte uşor, dar în viitor are efect negativ. Mass-media ne hrănesc cu bucăţi nu prea mari de fapte banale, care de fapt nu au tangenţă cu noi şi nu merită atenţia noastră. Iată de ce parcă nu ne săturăm de ele niciodată. În comparaţie cu cărţile sau cu jurnalele lungi (în care trebuie să găndeşti, să analizezi) noi putem să înghiţim o mulţime de informaţii goale.
-
Noutăţile nu au importanţă
Aproximativ din 10 000 istorii pe care le-aţi citit dvs în ultimele 12 luni, spune-ţi una care v-a ajutat să luaţi o decizie într-o situaţie personală importantă, care ar avea urmări pozitive în viaţa personală, în carieră. Folosirea noutăţilor nu are tangenţă cu viaţa dvs. De fapt culegerea noutăţilor – este o lipsă de concurent. Cu cît mai puţin ascultaţi, priviţi ştiri, cu atît aveţi mai multe beneficii. (Un concurent ar fi o carte bună, n.r.)
-
Noutăţile sunt toxice pentru organismul dvs
Ele permanent atacă sistemul limbic al omului. ( despre sistemul limbic accesaţi : www.holisterapi.ro/sistemul-limbic-profundi.html)
Istoriile care produc panică stimulează formarea de glucocorticoizi (cortizol). Aceştia afectează sistemul imunitar. Organismul se poate afla într-o stare permanentă, cronică, de stres continuu. Alte efecte nocive ar putea fi : frica, agresie şi pierderea acuităţii simţului.
-
Ştirile denaturează adevărul
Sursa de ştiri este izvorul greşelilor cognitive – dorinţa de confirmare. Devenim prea încrezuţi, aroganţi, riscăm cu tupeu şi nu apreciem posibilităţile reale. Creierul nostru se deprinde cu istorii, este permanent însetat de noi legende care au sens şi adevăr, chiar dacă ele nu corespund realităţii, contextului. Oricare jurnalist care scrie că ,,piaţa există datorită unui singur om sau o companie a falimentat din cauza asta” nu are dreptate. Lumea e plină de una şi aceeaşi informaţie, care explică ,,lumea”.
-
Ştirile inhibă gîndirea
Gîndirea necesită concentrare. Concentrarea are nevoie de vreme, continuă. Ştirile sunt făcute în aşa mod ca să ne întrerupă. Au un rol de a ne dezechilibra. Ele seamănă cu un virus care fură atenţia Dvs pntru scopul lui. Să ştiţi că ştirile micşorează numărul de oameni cugetători. Ele au un impact serios şi asupra memoriei. Astfel, cum ştirile afectează concentrarea, ele slăbesc înţelegerea.
-
Ştirile acţionează ca un narcotic
Aflând de orice incident, vrem să știm cu ce se va termina. Amintindu-ne sute de știri, suntem mai puțin capabili să controlăm această dorință. Savanţii spun că legăturile intense între 100 miliarde de neuroni sunt complet dezvoltate în timpul cînd am ajuns la maturitate. Acum noi ştim că nu este aşa. Celulele nervoase rup conexiunile vechi și formeze altele noi. Cu cît mai multe știri consumăm, cu atât mai mult ne antrenăm circuitele neuronale responsabile de cunoștință superficială și executarea mai multor sarcini, ignorând pe cei care sunt responsabili pentru lectură și concentraţie sau gândire. Majoritatea consumatorilor de știri – chiar dacă au fost nişte cititori pasionat de cărți – și-au pierdut abilitatea de a citi articole lungi sau cărţi. După patru sau cinci pagini, ei obosesc, concentrarea dispare, apare o preocupare. Acest lucru nu este deoarece oamenii îmbătrînesc sau au o mulțime de lucruri de rezolvat. S-a schimbat structura fizică a creierului.
-
-
-
Ştirile ne fac pasivi
-
-
Marea majoritate de știri ne vorbesc despre lucruri la care noi nu pot influența. Repetarea zilnică a acestora şi faptul că noi nu suntem în stare să facem ceva ne face să devenim pasivi. Ei ne macină până când noi vom accepta o viziune pesimistă, insensibilă, sarcastică și fatalistă. Există un termen pentru acest fenomen – „memorie dăunătoare.”
-
Ştirile ucid creativitatea
În cele din urmă, ceea ce știm deja, limitează creativitatea noastra. Acesta este unul dintre motivele pentru care matematicienii, scriitorii, compozitorii și antreprenorii produc adesea cele mai talentate lucrări de creație în tinerețe. Creierul lor se bucură de spațiu nelocuit larg, care le permite să inventeze și să implementeze idei noi. Nu am auzit de vre-o persoană cu adevărat creativă care are o pasiune pentru știri – un scriitor sau compozitor, un matematician, medic, om de știință, muzician, proiectant, arhitect sau artist. Pe de altă parte, știu o mulţime de oameni răi, lipsiţi de creativitate, critici negativi, care consumă știrile ca medicamente.
Ne şi ajută dar trebuie să cunoaştem limita şi necesitatea adevărată.
Dacă sunteți în căutarea de noi soluții, Ştirile nu merită atenţia Dvs.
P.s.(n.red): Întrebare: cine sunt ,,Ei”?
tradus şi adaptat de ucenic.info
Sursa: http://www.adme.ru/svoboda-psihologiya/ne-chitajte-novosti-498055/