Mulți în viață își duc dificultățile singuri
Mulți în viață au învățat să-și ducă greutatea, dificultatea, neputința: singuri. O parte din persoane au sprijin, înțelegere, mângâiere, ajutor, suport, material și moral, dar foarte mulți nu au pe nimeni. Nu au un om alături, sau chiar dacă este, cu părere de rău, acesta nu este capabil să dăruiască viață. Suferința nu se învață: doar înveți să nu te doară. Pentru ei, dar și pentru toți, ajutorul cel mai mare trebuie căutat la Dumnezeu. Mulți oameni nu găsesc un duhovnic să-i înțeleagă profund, nu au parte de soț sau soție într-un gînd și spre același scop, nu au sprijin sufletesc atunci când este cel mai greu. Lucrarea virtuții ar pune început pentru orice bunăstare.
De multe ori, cea mai mare nevoie, devine nevoia de a fi înțeles. Dorești doar să fii ascultat. Înțeles. Apoi, poate, de a fi tratat, ajutat. Dacă te-ar înțelege cineva, deja te ajută. Dacă este disponibil să se pună lîngă tine, să te înțeleagă, să ducă cu tine problema ta, e cel mai mare ajutor ce ți-l poate oferi.
Dragi cititori, găsesc aici momentul prielnic să vă încredințez că asta a făcut Domnul nostru Iisus Hristos pentru noi: S-a coborât din Cer pentru salvarea noastră! Ba mai mult, această Jertfă se actualizează de fiecare dată când se slujește Sfânta Liturghie. De aceea spunem că omul care își pune dificultățile la picioarele lui Iisus Hristos se ușurează. De ce? Fiindcă Hristos se jertfește pentru tine și duce El dificultatea ta! În aceasta asemănare sunt chemați toți creștinii de a urma pilda lui Hristos: urmașii adevărați ai lui Hristos, sunt disponibili și gata de a ajuta și a se jertfi pentru aproapele lor.
Problema dificultății este din două părți. Din prima parte, durerea are cauze: dramatizarea, egoismul, necrecredința, mândria, lipsa de smerenie. Din cealaltă parte este lipsa de înțelegere, indisponibilitatea, lipsa de empatie, lipsa de seriozitate. Omul cu problema, sau problema însăși, pur și simplu nu este luat în serios de cel care te ascultă sau căruia te adresezi.
Ce trebuie să facă acest om care nu găsește sprijinul in alți oameni? În primul rând să caute mai departe. Să se roage pentru a găsi înțelepciune și Dumnezeu îl vă învață și prin copii. Să caute și să găsească sprijin în psaltire, la Maica Domnului, în credință. Credința, religia, are că scop esențial, de a oferi omului mângâiere, sprijin, iertare, dragoste, susținere, plinitudine, dar toate acestea, (doar) prin Iisus Hristos. Să caute sfaturi în filocalie, în scrierile sfinților părinți. Așa cum a ne-a învățat Sf. Paisie Velicicovschi, care căutând un bătrân duhovnic pentru el, a ajuns singur să fie apostol al filocaliei și mare duhovnic.
Oamenii sunt limitați și gîndesc material, nu însă și Dumnezeu. Domnul iubește fiecare făptură și este tainic alături de ea, gata de a-i oferi orice ajutor și mângâiere, dacă omul se identifică ca fiu al Tatălui Ceresc.
Nu e ușor! Dar ce înseamnă a-ți lua Crucea în fiecare zi? Înseamnă a o ridica înaintand spre Hristos. Hristos a făcut pârtia. Înseamnă răbdare. Înseamnă Har, adică rugăciune ,,în duh și adevăr„.
Voi încheia încurajarea mea cu o rugăciune, balsam pentru suflet, din Paraclisul Maicii Domnului: Ajutorului omenesc nu ne încredința pe noi, Preasfântă Stăpână, ci primește rugăciunea robilor tăi, că nevoile ne cuprind și nu putem răbda săgetările diavolilor; acoperământ nu ne-am agonisit nicăieri unde să scăpăm noi, păcătoșii, pururea fiind biruiți; mângâiere nu avem afară de tine, Stăpâna lumii. Nădejdea și ajutătoarea credincioșilor, nu trece rugăciunile noastre, ci le fă de folos.
Preasfântă Născatoare de Dumnezeu, în vremea vieții mele, nu mă lăsa pe mine. Ajutorului omenesc nu mă încredința, ci singură mă sprijinește și mă miluiește.
Omul are nevoie de înțelegere, iertare, mângâiere, rugăciune, dragoste, dar în unele cazuri și de trezire, zguduire, readucere în albia ascultării de Dumnezeu, îndreptare, pedeapsă; toate acestea cu dragoste, înțelepciune și rugăciune, așa cum ar fi Dumnezeu de față, de fapt cum și este!
Preot Nicolai Boian