Minunea Părintelui Iona de la Odessa

Părintele IONA de la Odessa, Ukraina, un om deosebit prin puterea rugăciunii.

Schiarhimandritul Iona (Ignatenko),  a trecut la Domnul la vîrsta de  87 ani, după o boală îndelungată și gravă. A  trecut la cele veșnice cu credința că, Dumnezeu este Cel care îl așteaptă la capătul scării vieții pămîntești și duhovnicești. A fost foarte cunoscut ca  duhovnic al pitoreștii mănăstiri, de pe malul Mării Negre, ,,Adormirea Maicii Domnului”, din or. Odesa, Ucraina, primind în vizită numeroși creștini care veneau după  binecuvîntare și sfaturi.

Arhimandritul Iona s-a bucurat de o mare autoritate spirituală în rândul credincioșilor. Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Preafericitul Kiril, care a vizitat Mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului” în iulie 2010, a avut o lungă discuție cu Părintele Iona. Deasemenea, Președintele Ucrainei, V. Iușcenco a avut discuții cu Părintele și alți demnitari și oficiali.

Părintele Iona s-a născut în 1925 într-o familie mare și a fost cel de-al noulea copil. În timpul celui de al doilea război mondial a lucrat în spatele frontului. După război, a lucrat tractorist și minier. Pe la vîrsta de 40 de ani, s-a înbolnăvit de tuberculoză. „… Și apoi a venit deodată timpul când el a realizat că nu mai poate așa trăi, și e timpul pentru mântuirea sufletului …” – spunea părintele Iona fiilor săi duhovnicești. În spital, văzând cum oamenii mor în jurul său, a făgăduit lui Dumnezeu că dacă îl va vindeca, el va primi monahismul.

Venind la mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului”, din or. Odessa, nu a fost primit deodată; dar el nu a deznădăjduit, ci mai mult, și-a făcut o peșteră în mal de stîncă, cu privire la mare, nevoindu-se acolo mai multă vreme.
Văzîndu-i-se dorința de a fi monah, a fost primit în mănăstire, devenind călugăr, și apoi Ieromonah, iar schima mare a primit-o în cinstea sfântului prooroc Iona.

Mai bine de 40 de ani părintele s-a nevoit în chipul îngeresc. A fost ucenic bun al Sf. Kukșa de la Odessa, fiind cunoscut de toată Ucraina și de cei de peste hotare. După sfatul părintelui Iona alergau din tot teritoriul fostei Uniuni Sovietice. Fiii duhovnicești afirmă că părintele avea darul vindecării, putere de alungare a duhurilor și blîndețe severă. Smerenia, blîndeţea, dragostea faţă de Dumnezeu şi oameni, cumsecădenia – sunt calităţile ce caracterizeau pe părintele Iona. Rugăciunea ocupa un rol deosebit în viaţa lui. Pe fii duhovniceşti părintele povăţuia foarte des cu cuvintele: ,,rugăciunea şi truda sunt două aripi”.

La multele minuni pe care le-a săvîrșit Părintele Iona în viață se adaugă și minunile pe care le săvîrșește după plecarea sa la Domnul, minune însemnînd un ajutor minunat al lui Dumnezeu, o lucrare intensă a harului dumnezeiesc, direct sau prin oamenii cei curați, în moment din viață.

În vara anului 2016, eram într-o vizită la mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului”, din or. Odesa. Am primit un apel de urgență din Moldova, precum că, o rudă s-a îmbolnăvit foarte tare. Nu aveam nici o știre despre mersul operației și starea de sănătate a bolnavei. Am mers de îndată la mormîntul Părintelui Iona și am cerut, ,,cu credința că el este în Cer”, lîngă Dumnezeu, să ne dea o veste. Aproape momental, ca o adeverire a sfințeniei părintelui Iona, a sunat cineva din Moldova și ne-a informat că totul este bine.

De atunci, pe lîngă Sfîntul Kukșa al Odesse, am căpătat o cinste deosebită și pentru Părintele Iona, și de multe ori îl rog ca, să mijlocească în fața Domnului pentru cererile mele și să mă ajute în nevoi.

Sunt multe minuni și fapte minunate, săvîrșite de Dumnezeu, prin plăcutul Său, Schieromonahul Iona. La moment se fac pregătiri pentru completarea unui dosar cu viața, faptele și învățăturile Părintelui Iona.

Foto adunate de Serghei Tulbure

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns