„Oamenii de azi îmi par dezorientați, obosiți, deznădăjduiți, copleșiți, moleșiți, triști. Sunt zgîrciți în a împărți bucurie chiar dacă au tot necesarul. Nu iartă pentru că nu iubesc și nu pot iubi deoarece nu au inimi curate. Oamenii de astăzi nu se roagă, de asta duc lipsă de comunicare personală cu Dumnezeu, Care i-ar lumina pe fiecare în orice situație a vieții. Îl pun pe Dumnezeu undeva deoparte, în colț, în așa fel încît să apeleze numai la nevoie, nu chiar în fiecare clipă, în fiecare zi sau măcar în fiecare Duminică! Când vor avea nevoie de Dumnezeu vor striga la El, în nevoi, necazuri, ispite, greutăți, boli, probleme de serviciu sau probleme cu copiii și apoi … îl pun pe Dumnezeu înapoi, la locul Lui! După ce ajută, sau când este bine, oamenii nu au nevoie de Dumnezeu. Să-L aducem pe Hristos, în inima noastră și inima va deveni un izvor de bucurie și putere”, ne spune preotul Nicolai Boian, grefier cancelar al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, fondatorul blogului ucenic.info.
Nicolai Boian s-a născut într-o familie de oameni credincioși.
„La un an de căsătorie Mama a trimis telegramă tatălui care era în orașul Odesa, Ucraina, la studii teologice, prin care îi împărtășește bucuria că a născut un băiat, iar Tata în aceeași zi îi trimite mamei telegramă că a fost hirotonit Preot!”
Credința, așadar, i-a fost însămânțată în sânge. A absolvit Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova, a mai făcut și facultatea de Filologie. S-a încercat în psihologie, dar nu a scos-o la capăt cu studiile.
„Preotul are o misiune întreită: de a învăța, sfinți și a conduce poporul spre Dumnezeu. Trebuie să poată purta o discuție adecvată cu toate categoriile de oameni și să ofere un răspuns, sfat, celui care cere. Sfinții scriitori ai Bisericii erau enciclopediști. Aveau studii laice, filosofie, cultură, religie, matematică, astronomie, geografie, dar cel mai important: le puneau pe toate în slujba credinței. Am căpătat o experiență de doi ani la Universitatea Pedagogică ,,Ion Creangă”, Facultatea Psihopedagogie. Cu tot respectul față de psihologie, care îmi place, o văd nedesvărșită și nelucrătoare dacă se separă de veșnicia și originea divină a sufletului omenesc, nu am reușit să finisez această facultate. Dar așa cum viitorul e plin de surprize izvorîte din dorințe, poate să mai încerc!”
Nu se vrea preot revoluționar și nici nu caută să modernizeze biserica, încearcă să ne convingă preotul Nicolai Boian. Este prezent pe internet pentru că așa sunt timpurile.
„Biserica nu are nevoie de modernizare dar de o anumită adaptare. Tinerii, oamenii, sunt pe internet și, undeva avem privilegiul, iar pe de altă parte suntem obligați ca să ne facem prezenți în spațiul virtual. Mi-am plasat poză de profil, ca autor, ca dovadă că port responsabilitate pentru ceea ce scriu, nu pentru faimă.”
L-am mai întrebat pe părinte ce crede despre reprezentanții minorităților sexuale, dacă ține ușa deschisă pentru ei. Tot mai mulți preoți, mai ales cei de peste hotare, sunt prieteni ai reprezentanților LGBT.
„Ca preot, îi aștept pe toți reprezentanții minorităților sexuale, pentru a-i spovedi, pentru a-i ajuta să lepede acest păcat distrugător și ,,curățindu-se prin baia pocăinței”, să se ,,înnoiască prin Duhul Sfînt” ca să fie ,,liberi de patimi”, stăpîni pe trupul și mintea lor, în comuniune cu Lumina-Dumnezeu! Sfântul Apostol Pavel, în Sfînta Scriptură, Noul Testament spune că ,,nici desfrânații, malahienii, homosexualii, nici adulterii, nici alți reprezentanți ai minorităților sexuale, nu vor intra și nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu ( 1 Cor. 6, 9-10). Biblia spune în mod constant că înclinațiile și acțiunile homosexuale reprezintă un păcat grav (Facere 19; Levitic 18:22; Romani 1:26-27; 1 Corinteni 6:9).”
Părintele Nicolai susține că a convins unii reprezentanți LGBT să revină la orientarea sexuală heterosexuală.
„Personal am mărturisit reprezentanți ai minorităților sexuale și oameni care au săvîrșit păcatul desfrînării dar care cu ajutorul Harului lui Dumnezeu și dorinței proprii, și-au schimbat viața lăsînd cele rele, ca astăzi, să fie recunoscători, mai fericiți și liniștiți! Ei chiar au devenit ,,fără frică” și cu nădejde, deoarece în locul tulburării a venit nădejdea asta pentru că în locul păcatului a crescut virtutea.”
Preotul mai îndeamnă tinerii să își păstreze virginitatea până la căsătorie, fiind președintele mișcării eparhiale ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale”.
„Îndemn toate fetele, băieții, să-și păstreze fecioria ca pe o comoară mare. Tinerii care își păstrează fecioria, să fie destoinici de această luptă, iar păstrarea fecioriei să nu fie o povară, dar în virtutea credinței, o scară dulce spre un viitor fericit. Să știți că fecioria este de mare preț în fața lui Dumnezeu, în fața sinelui și în fața viitorului soț/soție. Ea este o garanție a binecuvîntării.”
Vreți să îl cunoașteți mai bine pe părintele Nicolai Boian? Îl puteți găsi pe Facebook, pe blogul ucenic.info, dar și la catedrala episcopală ,,Sf. Binecredincios Aexandru Nevschi” din orașul Ungheni.
http://ea.md/preotul-nicolai-boian-din-ungheni-am-lansat-blogul-fiindca-oamenii-sunt-pe-internet/