Filtru pentru ,,vești”!
Să nu ascultați, dîndu-i crezare total, omului care zice: ,,Îți spun numai ție dar să nu spui la nimeni!” Tot așa poate spune la alții. Nu discutați despre ceva sau cineva, cu omul care vorbește de rău pe alții, exact așa va spune și despre tine la alții, poate nu acum dar cu altă ocazie sau în altă circumstanță!
Minciuna, bîrfa, clevetirea, ponegrirea pot avea o doză de narcomanie și adrenalină. Cel care se deprinde a spune minciuni, ușor, va mai argumenta cu minciuni.
Să nu credem oamenii care spun bîrfe, clevetiri și eventuale minciuni sau chiar lucruri de rău despre cei din jurul nostru. Aș vrea să completez cu o întîmplare deosebită din viața lui Socrate, care îmi place foarte mult.
În Grecia Antică, Socrate era renumit pentru respectul cu care îşi trata prietenii. Într-o zi, o cunoştinţă l-a întâlnit pe marele filosof şi l-a întrebat:
– Ştii ce-am auzit despre prietenul tău?
– Stai puţin, a replicat Socrate.
– Înainte de a-mi spune ceva, aş dori să facem un test. Se numeşte testul Filtrului Triplu.
– Filtrul Triplu?
– Exact, a continuat Socrate. Înainte de a vorbi cu tine despre prietenul meu, ar fi o idee bună să stăm un pic şi să filtrăm ceea ce vei spune. Acesta este motivul pentru care îl numesc testul Triplului Filtru.
Primul filtru este Adevărul.
Esti absolut sigur că ceea ce vrei să-mi spui este adevărat?
– Nu, spuse omul. De fapt, doar am auzit despre asta şi…
– În regulă, a spus Socrate.
– Deci nu ştii dacă este adevărat sau nu.
Acum hai să încercăm şi al doilea filtru, filtrul Bunătăţii. Ceea ce vrei să-mi spui despre prietenul meu este ceva bun?
– Nu, din contră…
– Deci, a continuat Socrate, vrei să-mi spui ceva rău despre el, dar nu eşti sigur că este adevărat.
Totuşi poţi să treci testul, deoarece mai este un filtru: filtrul Utilităţii. Ceea ce vrei să-mi spui despre prietenul meu, îmi va fi de folos?
– Nu, nu chiar.
-Bine, a concluzionat Socrate, daca ceea ce vrei să-mi spui nu este nici adevărat, nici bun, nici chiar folositor, de ce mai trebuie să-mi spui ceva?