Dacă îți dorești ceva, trebuie să crezi cu adevărat și vei reuși! (Succes și armonie II)

 De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede!

Crede cu tot dinadinsul că vei reuși. În pofida la toți și la toate, ai nevoie de tărie de fier în siguranța reușitei tale. Nu înceta să încerci, să înveți și să te rogi! Este foarte important să-ți stabilești scopul corect, apoi să mergi spre el. Corectitudinea lui depinde la ce te raportezi. Dacă ai ratat moralitatea scopului, munca va rămâne, iar rezultat nu va fi. 

Pentru a vă întări credință că veți reuși, să relatăm un studiu de caz de la o lecție de psihologie.

Câteva broscuțe au căzut într-o groapă adâncă. Au încercat toate să iasă, dar au abandonat urcarea deoarece era foarte dificil. Doar o broscuță încerca mereu și se ridica la fiecare cădere. În acest timp, toate celelalte, îi strigau ,,Nu încerca, nu vei reuși, este prea înalt! Nu te chinui, vezi că nu poți!” Dar dorința de a vedea soarele și lumina, nu au oprit-o și broscuța, după multe eforturi, a reușit să iasă! Știți de ce? Deoarece era surdă!

Asemeni și tu luptătorule, nu crede pe cei care te asigură cu nu vei reuși! Caută prieteni sinceri, binevoitori. Caută și găsește putere în credință, în muncă, în rugăciune! Învață să înfrunți viața! Ea este ca un vânt, caută să te doboare. Ia-o din start că îți va cel mai greu, deoarece iubești sinceritatea și urăști lingușirea, viclenia, minciuna. Întărești-ți sufletul citind Noul Testament!

Credința și certitudinea în succesul tău, rezultă anumite manifestări și stări pozitive, vizibile și tainice. Necredința – asemeni cele corespunzătoare. O simplă credința că vei reuși îți dă puteri și soluții, iar credința în Dumnezeu, în mod exclusiv, atrage Harul lui Dumnezeu, Atoatebiruitor. Harul lui Dumnezeu e cauza biruinței. Harul lucrează în biruitori. Orce biruință bună este o lucrare a Harului. Nu trebuie doar să știi asta: că rugăciunea cu credință ajută, dar e necesar ca această gândire să fie practică! Să muncești în grădina sufletului tău! Ai nevoie pentru că ,,tot darul cel bun și toată darea cea bună, de Sus este!”, scrie în rugăciunea de la sfârșitul Sfintei Liturghii.

Ai început deja să te rogi lui Dumnezeu să te ajute! Dorința care îți stă în suflet este mare și te gândești cu emoții la rezultatul ei. Te rogi foarte insistent, deoarece cauza sau motivul este important pentru tine! Atunci, ia aminte la un moment esențial: trebuie să te rogi cu sinceritate, încrezător în Pronia înțeleaptă și binefăcătoare a Domnului și fără dorința ca rezultatul să aducă o plăcere firii.

Nu te rogi ca Dumnezeu să-ți dăruiască slavă, nici funcții mari, nici profesii din cele mai plătite! Firea își dorește să astupe gura lumii, să satisfacă mândria și să mângâie ochii, dar Dumnezeu dorește mântuirea de păcat și prin această salvare, fericirea omului. Spune Domnul  nostru Iisus Hristos: „Nu iubiţi lumea, nici pe cele ce sunt în lume. Dacă cineva iubeşte lumea, iubirea Tatălui nu este întru el; pentru că tot ceea ce este în lume – pofta trupului şi pofta ochilor şi trufia vieţii – nu sunt de la Tatăl, ci din lume sunt. Şi lumea trece, şi pofta ei; dar cel ce face voia lui Dumnezeu rămâne în veac.” (I Ioan 2, 12-17)

Alege să dorești a fi un instrument a lui Dumnezeu, care lucrează binele, în mod obiectiv și subiectiv. Binele îți poți face oriunde și oricând: acolo unde te-a pus Dumnezeu, unde ești la moment! Dumnezeu îți va dărui negreșit ce ai nevoie și în același timp, îți va dărui și ceea ce vrei. Zice un proverb, ,,fii atent ce îți dorești că poate să se împlinească!” ,,Când slujești aproapelui, apare uneori părtinire, sau lenevie, lipsa tragerii de inimă, sau mânia, învinuirea și întărâtarea, sau dorința de a primi plată de la oameni. Să știi că plata ta este Hristos”. Sf. Ioan de Kronstadt

Deci, îți rămâne o calitate și virtute scumpă: răbdarea, care împreună cu credința, aduce nădejdea, iar nădejdea cu rugăciune nu rușinează niciodată (Romani 5, 5). Mulți oameni, cunosc acest lanț de acțiuni, dar accentul cade pe ceea ce ne place, pe ,,acum” imediat, mult, eu, deplin și nu cade pe: răbdare, rugăciune, pronie. ,,Fără Mine nu puteți face nimic!” (Ioan 15, 5) ne spune Iisus Hristos. Iar cu Dumnezeu, ,,toate sunt cu putință!” (Marcu 10, 27) ,,Iar Iisus i-a zis: De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede. Şi îndată strigând tatăl copilului, a zis cu lacrimi: Cred, Doamne! Ajută necredinţei mele.” (Marcu 9, 23-24)

Nu înceta să crezi că vei reuși. Ar trebui chiar să observi, cu nădejde fără mândrie, ce ai realizat și asta în special când vrei să lași mâinele în jos. E pentru a spori entuziasmul și a străluci ajutorul lui Dumnezeu pe care l-ai avut de multe ori. Și, iarăși repet, nu o facem pentru orgoliu, părere înaltă de sine, mândrie, supraapreciere.

Nu înceta să muncești. Nu te scuza dacă cazi pentru a nu mai încerca. Nu fi lenos. Fii gata de schimbări dacă sunt necesare. Nu fi fricos: frica e legată de părerea oamenilor. Te temi ce o să spună oamenii. Fii gata să-ți asumi smerenia – este cheie de aur a succesului. Mergi spre scop ca un drumeț prin pădure noaptea: prin întuneric spre lumină! Fii înțelept! Clădește înțelepciunea, astfel ca, pereții să nu fie plăcuți doar pentru tine, dar pentru Dumnezeu și pentru cei din jur.

Nu stărui insistent în dorința ta. Lasă loc pentru Voia lui Dumnezeu – e o dovadă de mare înțelepciune și încredere în Dumnezeu! Nu fii violent în rugăciune. Aceasta dă dovadă de boală profundă, nedescoperită poate, a sufletului. Nu striga dorința ta! Păstrează taina. Roagă-te în așa fel încât să primești cu bucurie de la Dumnezeu orice răspuns sau rezultat. Și, nu deznădujdui niciodată! Deznădejdea este cea mai mare armă a diavolului, iar noi avem atâta putere să o biruim, încât o putem face începând de la simple gânduri.

Credeți, munciți și învățați; rugați-vă des, iertați din plin! Ne rugăm așa: ,,Fie Doamne mila Ta spre noi, precum am nădăjduit și noi întru tine.” (Psalmul 32) Deci, singuri ne spunem sentința. Să avem credință, să avem nădejde tare, să avem încredere în Dumnezeu!

Cu credință, muncă și rugăciune, toate veți reuși! Fiți liberi de orice, fiți în iubirea de Dumnezeu!

preot Nicolai Boian

 

 

Citește și Succes și armonie (I)

Încercare fără succes

Când nu pierzi nimic

 

***

Van Gogh a vândut un singur tablou pe perioada vieţii lui. Şi acesta surorii lui, pe un preţ infim. Asta nu l-a oprit, însă, să picteze peste 800 de tablouri.

În 1954, Jimmy Denny, managerul lui Grand Ole Opry, l-a concediat pe Elvis Presley după un singur concert. I-a spus : „Nu vei ajunge nicăieri, fiule. Mai bine te-ai întoarce la condus camioane”.

Beethoven a fost considerat de către profesorii săi „fără nicio şansă ca şi compozitor”. Nu i-a ascultat însă, şi a compus 5 dintre cele mai bune simfonii ale sale fiind complet surd.

Albert Einstein nu a vorbit până la 4 ani şi nu a citit până la 7. Una din profesoare l-a descris ca fiind „încet la minte, nesociabil şi pierdut pentru totdeauna în vise prosteşti”. A fost exmatriculat de la şcoală şi a pierdut admiterea la Politehnica de la Zurich. Totuşi, a învăţat să vorbească, să citească şi chiar să facă puţină mate și fizică – nu?

Michael Jordan a fost dat afară din echipa de baschet a liceului. Jordan spunea: „Am eşuat de nenumărate ori în viaţă. De aceea am reuşit.”

Sigmund Freud a fost huiduit pe scenă când şi-a prezentat pentru prima oară ideile comunităţii ştiinţifice din Europa. S-a întors la biroul lui şi a continuat să scrie.

Profesorii lui Thomas Edison spuneau despre el că „e prea prost ca să înveţe ceva”. A fost concediat de la primele două joburi ale sale, fiind considerat neproductiv. Ca inventator, a făcut 1000 de invenţii lipsite de succes, înainte de a reuşi să inventeze becul. Întrebat de un reporter cum s-a simţit să eşueze de 1000 de ori, Edison a spus: ” Nu am eşuat de 1000 de ori. Becul a fost o invenţie cu 1000 de paşi.”

Charlie Chaplin a fost iniţial refuzat de către studiourile din Hollywood, pantomima sa fiind considerată un nonsens.

Profesoara lui Enrico Caruso i-a spus acestuia că n-are voce şi că nu poate să cânte deloc. Părinţii vroiau ca el să devină un inginer.

Când Pablo Casals a împlinit 95 de ani, un reporter l-a întrebat „Domnule Casals, aveţi 95 de ani şi sunteţi unul dintre cei mai mari violoncelişti din toate timpurile. De ce încă mai exersaţi 6 ore pe zi? ” Domnul Casals i-a răspuns: ” Pentru că încă cred că fac progrese.”

Aşadar, nu te da niciodată bătut! Nu lăsa ceea ce azi te limitează să îţi dicteze viitorul. Îndrăzneşte!

Iisus Hristos a zis: ,,Îndrăzniți, Eu am biruit lumea!” (Ioan 16, 33) ,,Fiți mereu cu Mine: fără Mine nu puteți face nimic!” (Ioan 15, 5)

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns