explicarea icoanei ,,Acoperemîntul Maicii Domnului”

 acoperamantul-maicii-domnuluiIcoana praznicală ,,Acoperământului Maicii Domnului” este o credință scrisă a creștinilor ortodocși, cinstitori ai Maicii Domnului. Este o reprezentare a grijii Materne față de tot poporul binecredincios. Pe icoană sunt îmbinate două evenimente petrecute în vechea biserică din Vlaherne din Constantinopol la câteva secole distanță. Ambele în aceași măsură de realitate, scenele complementare, redau caracterul sacru al dublului eveniment.

Născătoarea de Dumnezeu este scrisă în centrul icoanei, stând deasupra credincioșilor, cu mâinile ridicate la rugăciune. De cele două părți sunt înfățișați îngeri care umbresc pe Maica Domnului cu ripide, obiecte practice devenite simbol al ocrotirii și puterii divine. Mai jos, în partea dreaptă a icoanei sunt cel mai adesea înfățișați Sf. Andrei cel nebun pentru Hristos și ucenicul său Epifanie, care au văzut-o pe Maica Domnului în biserica din Vlaherne, atunci cînd a avut loc minunea, ,,arătarea Maicii Domnului, ca Apărătoarea creștinilor”. Alături de ei sunt înfățișați cei doisprezece Apostoli, episcopi, sfinte femei, monahi și mucenici, iar Maica Domnului își întinde asupra credincioșilor adunați maforionul albastru, un val care acopera capul si umerii femeilor specific bizantin; confectionat din mătase sau land subțire. Sf. Epifanie poartă pe sub manta o tunică, și face gesturi de uimire la vederea minunatei apariții a Maicii Domnului și Sf. Andrei este înfășurat doar într-o manta.

Valul întins al Maicii Domnului, ca semn ocrotitor, simbolizează acoperirea universală de către Născătoarea de Dumnezeu, de toate relele și necazurile.

Sub imaginea Maicii Domnului, în partea simetrică de jos, în centrul icoanei stă un sfânt tânăr, îmbrăcat într-un stihar diaconesc. În mâna stângă poartă un sul de hârtie desfășurat, pe care este înscris textul condacului în cinstea Născătoarei de Dumnezeu care se cântă la Nașterea Domnului (Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pămîntul peștera Celui neapropiat aduce. Ingerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tînăr, Dumnezeu   cel   mai  înainte   de  veci.) Acesta este Sf. Roman Melodul, cunoscutul imnograf. El este însoțit de corul Bisericii și alături de el se găsesc și împăratul Leon Înțeleptul, împreună cu împărăteasa și patriarhul Constantinopolului.

Toate personajele reprezentate sunt în chip de rugăciune sau de mirare sfîntă la vederea Chipului Maicii Domnului.

Observăm pe fon o biserică ce unește cele două realități, cea fizică, oamenii, împăratul, diaconul, și realitatea veșnică, apostolii, sfinții. Se adeveresc cuvintele ,,Simbolului Credinței”: ,,…în Una, Sfîntă, Sobornicească și Apostolească Biserică”. Biserica este Una, formată din două tabere, cea ,,luptătoare”, cei care sunt pe pămînt și luptă, și cea ,,triumfătoare”, care este în ceruri, compusă din sfinți, deveniți biruitori. Maica Domnului, Persoana centrală, este Împărăteasa biruinței.

Icoana vrea să ne sugereze că Preasfînta Născătoare de Dumnezeu este Ocrotitoarea noastră permanentă și rugătoare caldă către Dumnezeu. Icoana ne insuflă nădejde și credință în puterea și iubirea Maicii Domnului față de neamul omenesc. Oamenii curați și sfinți sunt cei care se bucură de veselie veșnică, alături de ostenitorii biruitori a acestei vieți ispititoare, care au loc în Împărăția lui Dumnezeu.

Sărbătoarea ,,Acoperemîntul Maicii Domnului”, se prăznuiește anual pe data de 14 octombrie. Ea amintește de apariția Maicii Domnului în cartierul Vlaherne (Blachernae) din Constantinopol în secolul al X-lea. La sfârșitul vieții, Sf. Andrei cel nebun pentru Hristos (Andrei din Constantinopol), împreună cu ucenicul său, Sf. Epifanie și cu mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sf. Ioan Botezătorul și cu mai mulți alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne, arătîndu-se aievea asupra poporului, ca o apărătoare ocrotind binecredincioșii, așa cum o vedem pe Icoană și cum este pururea.

Împărăteasa noastră prea bună, acoperitoarea tuturor necăjiţilor, nădejdea noastră, Născatoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor şi ajutătoarea străinilor, bucuria scârbiţilor şi mîngîerea celor întristați, Mama noastră cea iubitoare care nu ține minte răul și nepărtinitoare, să ne păzească pe noi toți, care o cinstim pe Maica Domnului, înălțîndu-I rugăciuni și laude !

Preasfîntă Născătoare de Dumnezeu, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ !

Troparul sărbătorii:

Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim. Umbriți fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu, și căutând spre cinstită icoana ta, cu umilință grăim: Acoperă-ne pe noi cu cinstitul tău acoperământ și ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău Hristos, Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul sărbătorii:

Fecioara astăzi înainte stând în Biserică, și cu cetele sfinților, nevăzut se roagă lui Dumnezeu. Îngerii cu ierarhii se închină și cu apostolii cu proorocii dănțuiescș că pentru noi roagă Născătoarea de Dumnezeu pe Dumnezeu cel mai înainte de veci.

acoperamantul_maicii_domnului_2

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns